Publicaties over pakketbeheer
In rapporten beschrijft Zorginstituut Nederland zijn visie op pakketbeheer en hoe we inspelen op veranderingen. In verduidelijkingen en handleidingen gaan we in op specifieke onderwerpen of lichten we toe hoe bijvoorbeeld een nieuwe vorm als digitale zorg past in het pakketbeheer.
Wat is pakketbeheer en hoe werkt het?
Het Zorginstituut beschrijft in rapporten hoe pakketbeheer werkt. We leggen uit hoe we:
- beoordelen of zorg in het basispakket van de zorgverzekering hoort
- het basispakket beheren
- het pakketbeheer aanpassen aan een snel veranderende samenleving en
- hoe we verschillende belangen daarbij afwegen.
De basis: pakketbeheer en pakketcriteria
Het Zorginstituut schrijft rapporten over hoe pakketbeheer eruit zou moeten zien, welke afwegingen we daarvoor moeten maken en welke ontwikkelingen we doorgaan. Een paar belangrijke rapporten vormen daarmee de basis voor de uitvoering van pakketbeheer.
Visiedocument Pakketbeheer als solide basis voor passende zorg
In dit document beschrijft het Zorginstituut zijn visie op pakketbeheer. Pakketbeheer betekent dat we uitspraken doen over welke zorg wel of niet wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. En dat we die beslissing uitleggen. Ook geven we aan onder welke voorwaarden zorg vergoed wordt en kijken we of de zorg in de praktijk passend wordt ingezet. Het doel is dat iedereen in Nederland die zorg nodig heeft, die ook kan krijgen, nu en in de toekomst.
Ga naar het rapport ‘Visie Zorginstituut op pakketbeheer’.
Pakketbeheer in de praktijk (PIP) 4
Het Zorginstituut Nederland schetst met tussenpozen een beeld van de ontwikkelingen in het pakketbeheer. PIP 4 is daarvan het vierde deel.
Ga naar het rapport ‘Pakketbeheer in de praktijk (PIP) 4'.
Pakketadvies in de praktijk: wikken en wegen voor een rechtvaardig pakket
Het Zorginstituut adviseert over het basispakket verzekerde zorg. Met dit rapport lichten we toe hoe dit tot stand komt. Alle relevante feiten, standpunten en belangen worden verzameld en afgewogen. Wikkend en wegend formuleren we iedere keer opnieuw een advies.
Ga naar het rapport ‘Pakketadvies in de praktijk: wikken en wegen voor een rechtvaardig pakket'.
Visie toekomstig pakketbeheer in de Wlz
Het Zorginstituut heeft voor de komende jaren een visie en een werkplan opgesteld voor pakketbeheer in de Wet langdurige zorg (Wlz). De kern daarvan is binnen de Wlz bijdragen aan de passende zorg-principes: waardegedreven, dichtbij de patiënt, focus op gezondheid in plaats van ziekte en artsen en patiënten beslissen samen over de best mogelijke behandeling.
Ga naar de ‘Visie toekomstbestendig pakketbeheer in de langdurige zorg’.
Beoordelen van effectiviteit langdurige zorg
Het is mogelijk om interventies in de langdurige zorg te beoordelen op effectiviteit. Dit kan vooral goed bij behandelingen, maar ook bij innovaties in de dagelijkse zorg en in de omgang met cliënten. De experts concluderen ook dat er bij veel langdurige zorg geen reden is om aan het effect te twijfelen. Een beoordeling van effectiviteit is dan niet nodig.
Ga naar het rapport 'Beoordelen van effectiviteit langdurige zorg'.
Beoordeling Stand van de Wetenschap en Praktijk 2023
Aan de hand van ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ (SWP) bekijken het Zorginstituut, zorgverzekeraars en zorgaanbieders of zorg voldoende bewezen effectief is. SWP is het wettelijke criterium waaraan zorg moet voldoen om in aanmerking te komen voor opname in het basispakket.
Ga naar 'Beoordeling Stand van de Wetenschap en Praktijk 2023'.
Beoordelingskader kosteneffectiviteit van zorg
Kosteneffectiviteit is de verhouding tussen het effect van een behandeling en de kosten. Wat levert een behandeling op voor de patiënt in vergelijking tot wat het kost? Simpel gezegd: krijgen we waar voor ons geld?
Ga naar het kader 'Beoordelingskader kosteneffectiviteit van zorg'.
Afwegingskader noodzakelijk te verzekeren zorg
Dit criterium richt zich op de vraag waar de ondergrens ligt van het basispakket van zorgverzekering. Waar ligt de balans tussen de individuele en de collectieve verantwoordelijkheid? En is het vergoeden uit het basispakket wel altijd de beste keuze om zorg toegankelijk te maken voor mensen die erop zijn aangewezen? Deze vragen komen in dit afwegingskader aan de orde.
Maatschappelijk agenderingskader: bepalen belangrijke onderwerpen pakketbeheer
Het maatschappelijk agenderingskader helpt bepalen of een onderwerp belangrijk genoeg is om het op de Pakketagenda passende zorg te zetten, of er als zorgsector mee aan de slag te gaan. Het effect voor de samenleving bepaalt de prioriteit. 6 criteria geven houvast om zorg te selecteren die veel invloed heeft op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de verzekerde zorg.
Ga naar het 'Maatschappelijk agenderingskader'.
Verduidelijking en uitleg over pakketbeheer
Het Zorginstituut brengt regelmatig een verduidelijking, handleiding of toelichting uit, om specifieke onderdelen in het pakketbeheer te verduidelijken pf uit te leggen. De aanleiding kan een nieuwe ontwikkeling zijn, zoals de opkomst van digitale zorg. Hoe past dat in het basispakket? Het kan ook een onderwerp zijn waarover vragen zijn in de samenleving.