Standpunt - wel of niet vergoeden operatietechniek endolymfatische ductus blokkade bij niet-controleerbare ziekte van Ménière
Zorginstituut Nederland beoordeelt of de nieuwe operatietechniek endolymfatische ductus blokkade effectieve zorg is voor mensen met niet-controleerbare ziekte van Ménière. Bij deze patiënten werkt het evenwichtsorgaan niet goed. Alleen als zorg écht werkt, kan die vergoed worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat onderzoeken we in dit standpunt voor patiënten met niet-controleerbare ziekte van Ménière.
Uitleg over endolymfatische ductus blokkade bij niet-controleerbare ziekte van Ménière
Bij patiënten met de ziekte van Ménière werkt het evenwichtsorgaan niet goed. Dit komt door teveel vocht in het binnenoor. Het is onbekend hoe dit komt. Als de ziekte niet-controleerbaar is, betekent dit dat patiënten onvoldoende reageren op medicatie. De ziekte zorgt voor hevige aanvallen van draaiduizeligheid, misselijkheid, oorsuizen zoals een piep of ruis in het oor en slecht horen. Gelukkig zijn de meeste mensen geholpen met de gewone behandeling, maar bij ongeveer 20% van de patiënten is de ziekte niet onder controle te krijgen.
Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor endolymfatische ductus blokkade (EDB). Dit is een nieuwe operatietechniek. Hierbij wordt een kleine titanium clip geplaatst in het binnenoor. Dat gebeurt op het kanaal dat de verbinding vormt tussen het binnenoor en de hersenvliezen. Door dit kanaal stroomt normaal vocht. Met deze clip wordt dit kanaal afgesloten. Zo hopen artsen te voorkomen dat er te veel vocht in het binnenoor komt. Hierdoor kan het evenwichtsorgaan beter werken.
Aanleiding voor deze beoordeling
Via de subsidieregeling Veelbelovende zorg is onderzoek gesubsidieerd naar de effectiviteit van EDB bij patiënten met niet-controleerbare ziekte van Ménière. Het project is gestart op 1 augustus 2020 voor een periode van 57 maanden. Na het afronden van het onderzoek en het verkrijgen van de onderzoeksresultaten start het Zorginstituut met de beoordeling. Op basis van alle gepubliceerde onderzoeksresultaten, beoordeelt het Zorginstituut binnen 6 maanden of EDB bij niet-controleerbare ziekte van Ménière voldoet aan de 'stand van de wetenschap en praktijk’ en of de kosten van de behandeling acceptabel zijn.
Ga voor meer informatie over de subsidieregeling naar de pagina 'Subsidieregeling Veelbelovende zorg'.
Onderzoeksvraag en manier van onderzoek
Uitgangspunt bij dit standpunt is de vraag: ervaren mensen met de niet-controleerbare ziekte van Ménière minder aanvallen van draaiduizeligheid en een hogere kwaliteit van leven door EDB vergeleken met de standaardzorg? Om deze vraag te beantwoorden, doet het Zorginstituut een literatuuronderzoek volgens een vastgestelde methode. We selecteren hiervoor wetenschappelijke publicaties en onderzoeksrapporten van experts in het vakgebied.
Gevolgde procedure
Alleen zorg die écht werkt, mag deel uitmaken van het basispakket van de zorgverzekering Is dit het geval, dan wordt de interventie onderdeel van het basispakket. Is dit niet het geval, dan wordt de interventie niet uit het basispakket worden vergoed. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt hierover geïnformeerd. Een standpunt van het Zorginstituut is wettelijk bepalend. Dit betekent dat de minister van VWS hier verder niet meer over beslist.
Lees meer informatie over de procedure bij een standpunt op de pagina 'Verduidelijking van het basispakket - standpunten'.
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over dit standpunt? Dan kunt u deze per e-mail stellen aan Ferdinand Bastiaens via fbastiaens@zinl.nl.
Planning
Stap in het proces | Datum |
---|---|
Oplevering onderzoeksresultaten aan het Zorginstituut | 1 mei 2025 |
Beoordelen literatuur en opstellen standpunt | mei - juli 2025 |
Bespreking in de Raad van Bestuur (RvB) van het Zorginstituut | 3e kwartaal van 2025 |
Publicatie standpunt | september 2025 |
Betrokken partijen
- Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO)
- Stichting Hoormij
- Zorgverzekeraars Nederland (ZN)